π. Σταμάτης Σκλήρης

Πτυχιούχος Ιατρικής, Θεολογίας, Ζωγράφος

Πτυχιούχος Ιατρικής, Θεολογίας, Ζωγράφος Συγγραφέας βιβλίων και λευκωμάτων για την βυζαντινή ζωγραφική

O π. Σταμάτης Σκλήρης γεννήθηκε στον Πειραιά το 1946. Είναι πτυχιούχος της Ιατρικής (1971) και της Θεολογικής Σχολής (1976) του Πανεπιστημίου Αθηνών. Παρακολούθησε μαθήματα σχεδίου στην Ecole Superieure de Beaux Arts στο Παρίσι (1993-4) και Βυζαντινολογίας στη Φιλοσοφική Σχολή Βελιγραδίου (1967). Κατά τα έτη 1987-1989 οργάνωσε Εργαστήριο Βυζαντινής Εικονογραφίας στο Ίδρυμα Γουλανδρή-Χορν στην Αθήνα.

Παράλληλα ασχολείται και με τη θεωρία της Βυζαντινής Εικονογραφίας και έχει δώσει σχετικές διαλέξεις και έχει δημοσιεύσει άρθρα σε περιοδικά όπως Ζυγός, Σύναξη και Νέα Ευθύνη στην Αθήνα και στο περιοδικό της Σερβικής Ορθοδόξου επισκοπής Καλιφορνίας .

Στη ζωγραφική του έχει διαμορφώσει μια δική του εικαστική ταυτότητα, η οποία συνδυάζει στοιχεία βυζαντινής ζωγραφικής με ιμπρεσιονιστικά και εξπρεσιονιστικά στοιχεία, τα οποία δημιουργούν μια γέφυρα μεταξύ παραδοσιακής και σύγχρονης ζωγραφικής.

ΕΙΚΟΝΕΣ και ΤΟΙΧΓΡΑΦΙΕΣ του υπάρχουν στην Ιταλία στο Παρεκκλήσιο Marguerita Αgnelli στο Capalbio , στην Ελβετία στο Παρεκκλήσιο Marguerita Agnelli στο Αllaman της Γενεύης, στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής στον Καθεδρικό Ναό της Σερβικής Ορθοδόξου Εκκλησίας Καλιφορνίας στο Λος Άντζελες και στην Ενορία Αρχαγγέλου Μιχαήλ στη Saratoga, στη Γαλλία στην ελληνική ενορία Αγίου Κωνσταντίνου στο Παρίσι , στη Σερβία στους ναούς Αγίου Μαξίμου Ομολογητου στο Κοστόλατς και Αγίας Παρασκευής στο Ποζάρεβατς, στη Μονή Decani, στην Ελλάδα στις Ενορίες προφήτου Ηλία στον Πειραιά, Αγίου Νεκταρίου στη Βούλα , Ευαγγελισμού στα Βρυλήσια, στην ενορία Γενεσίου Θεοτόκου Τροιζήνας , στον Άγιο Γεώργιο Στεμνίτσας, καθώς και σε άλλες εκκλησίες και παρεκκλήσια ανά την Ελλάδα.

´Εχει γράψει βιβλία και λευκώματα για τη βυζαντινή ζωγραφική, όπως «Καθ´ οδόν», «Εν Εσόπτρω», «In the Mirror»,«Εικόνες», «Ζωγραφικό ταξίδι», «Το Βλέμμα του Παντοκράτορα», «Άσκηση Μυστική», «Αγγελοι μας χαιρετούν».

Έχει εκθέσει Εικόνες και ζωγραφικούς πίνακες στο Παρίσι , Salon

d´ Automne, Salon des artists francais, στην Ελληνική Πρεσβεία στις Βρυξέλλες, στο Fordham University στη Νέα Υόρκη και στην Αθήνα στις αίθουσες τέχνης Ζυγός, Τιτάνιο, Αέναο, Πιερίδη, κ.α.

Email: stamatisskliris@yahoo.gr

Site: www.holyicon.org

Social Share